Vzdrževanje vode v bazenih

Redno vzdrževanje bazena in bazenske vode je bistvenega pomena za ohranjanje čiste in neoporečne vode v vašem bazenu. Voda v bazenu mora ustrezati minimalnim higienskim standardom in biti ves čas uporabe bakteriološko čista. To dosežemo z rednim vzdrževanjem bazena in pravilno nego bazenske vode. Pravilno kemijsko ravnovesje vode ugotavljamo s sredstvi za analizo vode, ter ga ohranjamo tako, da v vodo dodajanjamo ustrezna stredstva za nego bazenske vode.

Voda v bazenu mora biti čista, brezbarvna in higiensko neoporečna. Pitna voda, ki jo ponavadi uporabimo, da napolnimo naš bazen ustreza tem higienskim zahtevam. Vendar kopalci in vplivi okolja v vodo prinašajo nečistoče, glivice in bakterije, ki se v vodi zelo hitro razmnožujejo, posebej pri temperaturi vode nad 25 0C. Večje delce odstranimo s pomočjo vodnega sesalca in filtra, bakterije pa moramo nevtralizirati s pomočjo t.i. oksidacijskih sredstev, tako da zagotovimo neoporečno vodo.

Bazensko vodo moramo nujno vzdrževati, če jo želimo v bazenu obdržati daljše obdobje. Poznamo mehansko in kemično čiščenje vode. Mehansko čisti vodo čistilna naprava, oziroma jo lahko čistimo tudi sami s pomočjo mrežic, krtač in podobnih pripomočkov. Pri kemični čistoči vode pa moramo paziti na različne vrednosti, ki jih izmerimo s pomočjo posebnih pripomočkov. Zelo pomembni sta vrednosti Ph, torej kislosti in bazičnosti, in klora. Ph vrednost vode je najpomembnejša vrednost vode, ki jo reguliramo. Od nje je odvisno delovanje ostalih sredstev za vzdrževanje vode. Klor je najbolj razširjeno dezinfekcijsko sredstvo pri bazenih. Najpogosteje se uporablja v obliki klorovih tabletk ali klor granulata. Ob pojavu alg se uporabljajo algicidi. Pogosto se uporabljajo tudi t.i. flokulanti, ki zbirajo majhne delce umazanije v vodi in jih sprijemajo tako da se ti posedejo na tla.

Vzdrževanja bazena je zelo pomembno za daljšo življenjsko dobo bazena in bazenske opreme. Pomembnejša termina za opravo “servisa” na bazenu sta začetek sezone in priprava na zimo.

Spomladi torej, ko bazen pripravljamo na sezono, moramo bazen temeljito očistiti in natočiti svežo vodo. Takrat preverimo tudi filter. Če se odločimo, da bomo čez zimo pustili vodo v bazenu, moramo odklopiti čistilno napravo, tako da ni v njej več vode. V vodo pa dodamo sredstva za prezimovanje.