Bazenska oprema

  1. Domov
  2. Bazenska oprema

Bazenske obrobe

Bazenske obrobe dajo bazenu njegovo končno podobo, ga zaključijo. Uporabljajo se večinoma pri popolnoma vgrajenih bazenih, le izjemoma pa pri bazenih, ki niso popolnoma v zemlji. Bazenske obrobe so lahko betonske. Takšne obrobe so večinoma narejene po nekaj že določenih vzorcih in so najpogostejši zaključek bazena. Pogosto pa so bazeni zaključeni tudi s prelivnim robom, ki pa zahteva poseben zahtevnejši način gradnje in ni mogoč pri vseh vrstah bazenov.

 

Čistilne naprave

Čistilne naprave skrbijo v bazenu za mehansko čistočo vode, torej iz vode čistijo umazane delce (prah, blato, …). Čistilne naprave, ki jih uporabljamo v domačih bazenih so za manjše bazene enostavne in poceni filtrirne naprave, ki jih obesimo čez rob bazena, večje bazene pa opremljamo s filtrirnimi sistemi na pesek, diatomejsko zemljo ali posebne filtrirne vložke. Čistilne naprave za domače bazene določamo v odvisnosti od okolja, pogostosti uporabe bazena, števila kopalcev, količine vode, tehničnih možnosti postavitve in razpoložljivih finančnih sredstev. V odvisnosti od zgornjih pogojev zavisijo tudi cene filtrskih sistemov. Dodatne informacije vam posredujemo po e-mailu, telefonu ali osebno.

 

Masažne naprave

Vse vrste bazenov lahko opremimo tudi z vodnimi, zračnimi in kombiniranimi masažnimi napravami. Masažne naprave služijo predvsem sproščanju, prijetnemu počutju in zdravju kopalcev. Vgradimo jih v stene in bazenska tla. Običajno je možno nastavljati moč vodnega curka in količino zraka.

Vodne in zračne masaže so najbolj učinkovite v posebnih masažnih bazenih-whirlpool-ih, ki so posebej izdelani samo za namen masaže. V sebi imajo vgrajene več stopenjske masažne vodne črpalke, zračna puhala, generatorje ozona za hujšanje in dezinfekcijo, lastne filtre, samostojno ogrevanje s nastavljanjem temperature, itd.

 

Protitočne plavalne naprave

Običajno družinski bazeni ne dopuščajo daljših plavalnih podvigov, saj so ponavadi premajhni. Z vgradnjo protitočne plavalne naprave pa lahko postane vsak družinski bazen primeren za daljša plavanja. Sistemi protitoka delujejo tako, da proti plavalcu potiskajo velike količine vode v močnem toku (50-70 tisoč litrov na uro). Sistemi se vklapljajo pod vodo, imajo možnost nastavitve moči vodnega toka, možnost mešanja vodnega toka z zrakom, možnost usmerjanja vodnega toka in s posebnim priključkom tudi možnost prijetne vodne masaže. Sisteme protitoka lahko vgradimo v nove, kot tudi v obstoječe bazene vseh tipov.

 

Ogrevanje

Ogrevanje bazenske vode, v današnjem času, spada že med standardno opremo zunanjih bazenov, katerim je za notranje bazene ogrevanje obvezno. Z dogrevanjem zunanjih bazenov bistveno podaljšujemo kopalno sezono in tako izkoristimo lepo vreme aprila, maja, septembra in oktobra.

Za dogrevanje bazenskih vod poznamo več različnih načinov. Najpogosteje se uporablja dogrevanje z toplotnim izmenjevalcem navezanim na hišni sistem centralnega ogrevanja. Tako bazensko vodo lahko dogrevamo z električnimi grelci, plinskimi grelci in s solarnimi sistemi (sončni kolektorji). Vse sisteme dogrevanja lahko opremimo z ustreznim električnim in elektronskim krmiljenjem temperature in ostalih električnih sklopov. Dogrevanje bazenske vode lahko izvedemo v vseh novih kot tudi obstoječih bazenskih sistemih.

 

Razvlaževalci zraka

Razvlaževalce zraka uporabljamo v pokritih zaprtih bazenih za zmanjšanje zračne vlage v prostoru. Obenem so tudi klimatske naprave, ki uravnavajo temperaturo zraka v bazenskem prostoru in lahko ogrevajo bazensko vodo. Delujejo na principu toplotne črpalke, zato so izgube energije v pokritih bazenih minimalne.

 

Pregrinjala in rolete

Pregrinjala in rolete za bazene služijo predvsem njegovi zaščiti pred umazanijo, imajo pa tudi lepotno in varovalno funkcijo. Za ohranjanje temperature in segrevanje vode uporabljamo izolacijska solarna pregrinjala, mrežasta pregrinjala pa preprečujejo padanje delcev v vodo.

Nekateri lastniki želijo zaščito za otroke, da le-ti ne bi padli v bazen. Za ta namen se uporabljajo posebna pregrinjala z oporami (podobna kot zimska) ali rolete. Njihova zasnova je taka, da če otrok slučajno pade na pregrinjalo/roleto, ga ta zadrži nad vodo, kljub temu pa niso namenjena normalni hoji po bazenu.

Pregrinjala imajo lahko tudi lepotno funkcijo, takšna pregrinjala prekrijejo bazen tako da je čim manj opazen.

 

Zimska pregrinjala

Zimska pregrinjala so namenjena “prezimovanju” bazenov. Služijo predvsem kot zaščita bazena pred umazanijo, snegom,…, zraven tega pa so tudi dovolj močna, da vzdržijo odraslega človeka.

 

Bazenski pribor

Bazenski pribor je oprema, ki služi prvenstveno naši skrbi za čist bazen in neposredno okolico. Obsega raznovrstne čistilne in sesalne ročne, polavtomatske in avtomatske pripomočke za čiščenje tal in sten bazenske školjke. V osnovni pribor spadajo tudi razne cevi, teleskopske palice, lovilne mrežice, ročni analizatorji in dozatorji kemikalij, čistilne gobice in kemikalije za čiščenje in vzdrževanje.